Průvodce kvalitou
Všechny články
V průběhu roku vstoupí v platnost nová povinnost, která zavede minimální podíl 5 % biopotravin ve veřejném stravování. Ty se nově objeví v jídelníčku veřejných institucí, jako jsou například nemocnice, úřady, menzy či domovy seniorů. U škol je tento podíl stanoven na 2 % z hmotnosti porce. Podle průzkumu Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO realizovaného ve spolupráci s agenturou Ipsos tuto změnu podporuje více než polovina Čechů. Důležitost původu potravin zdůraznilo dokonce 70 % dotázaných.
Sýrové jednohubky nesmí chybět při žádné oslavě. Sýry milujeme a naštěstí si díky široké nabídce našich mlékáren každý dokážeme najít svůj oblíbený sýr. V dnešním seriálu se zaměříme na sýry s modrou plísní uvnitř. V našich končinách se jedná především o sýry niva, roquefort (rokfór) a gorgonzola. Základem sýru je kravské mléko, na rozdíl od ovčího používaného ve francouzském sýru.
Jablečný mošt je 100% ovocná šťáva získaná lisováním zralých jablek, která není chemicky upravovaná ani konzervovaná. Obsahuje přírodní cukry, vitamíny, minerální látky a antioxidanty, které prospívají zdraví. Mošt může být pasterovaný, což mu prodlužuje trvanlivost, nebo bez tepelného ošetření, který je určen k rychlé spotřebě.
V České republice se šunka vyrábí ve třech jakostních kategoriích: nejvyšší jakosti, výběrová a standardní. Rozdíly spočívají v obsahu čistých svalových bílkovin, použitých surovinách a kvalitě zpracování. Parametry kategorií jsou definovány ve vyhlášce č. 69/2016 Sb.
Základem každé jednohubky jsou vždy kvalitní suroviny. Správná kombinace chutí vytvoří opravdový gurmánský zážitek, který si každý může připravit doma. Jak ale rozpoznat kvalitu na první pohled, když v obchodě nemáme možnost ochutnat? Klíče
V souvislosti s aktuální povodňovou situací Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje veřejnost i provozovatele potravinářských podniků na základní pravidla bezpečného zacházení s potravinami, které byly zasaženy povodňovou vodou, nebo jinak poškozeny v souvislosti s povodní.
I letos bude podzim patřit kvalitním potravinám. Střihněte si s námi nákupy zdarma. Od 30. 9. do 1. 12. 2024 hrajeme o tři poukázky na nákup v hodnotě 15 000 Kč, každý týden pak můžete vyhrát jeden z 9 nákupů za 5 000 korun a navíc ještě losujeme 4 500 báječných cen pro domácnost.
Ministerstvo zemědělství k 1.5.2024 zveřejnilo novou publikaci s názvem „Označování potravin pro spotřebitele“. Obsahem publikace jsou infografiky, ve kterých je názorně a poutavě vysvětlen význam údajů, které většina z nás zkoumá na etiketách potravin.
Ryby jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálních látek (železo, draslík, síra, hořčík, u mořských ryb i jód). Tučné ryby navíc obsahují vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a cenné omega-3 mastné kyseliny. Díky těmto živinám jsou ryby důležitou součástí zdravého jídelníčku.