Vyhledat
->

Průvodce kvalitou

V moři informací o jídle může být těžké rozeznat, co je skutečně kvalitní. Průvodce kvalitou vám pomůže zorientovat se v označeních, surovinách i původu potravin. Najdete tu fakta, rady i užitečné tipy pro každodenní nákup.
Průvodce kvalitou

Všechny články

Biopotraviny ve veřejném stravování: Co nás čeká v roce 2025?
Biopotraviny ve veřejném stravování: Co nás čeká v roce 2025?

V průběhu roku vstoupí v platnost nová povinnost, která zavede minimální podíl 5 % biopotravin ve veřejném stravování. Ty se nově objeví v jídelníčku veřejných institucí, jako jsou například nemocnice, úřady, menzy či domovy seniorů. U škol je tento podíl stanoven na 2 % z hmotnosti porce. Podle průzkumu Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO realizovaného ve spolupráci s agenturou Ipsos tuto změnu podporuje více než polovina Čechů. Důležitost původu potravin zdůraznilo dokonce 70 % dotázaných.

Nazrál čas pro kvalitu
Nazrál čas pro kvalitu

Sýrové jednohubky nesmí chybět při žádné oslavě. Sýry milujeme a naštěstí si díky široké nabídce našich mlékáren každý dokážeme najít svůj oblíbený sýr. V dnešním seriálu se zaměříme na sýry s modrou plísní uvnitř. V našich končinách se jedná především o sýry niva, roquefort (rokfór) a gorgonzola. Základem sýru je kravské mléko, na rozdíl od ovčího používaného ve francouzském sýru.

Otestovali jsme 12 jablečných moštů! Na co se zaměřit při výběru?
Otestovali jsme 12 jablečných moštů! Na co se zaměřit při výběru?

Jablečný mošt je 100% ovocná šťáva získaná lisováním zralých jablek, která není chemicky upravovaná ani konzervovaná. Obsahuje přírodní cukry, vitamíny, minerální látky a antioxidanty, které prospívají zdraví. Mošt může být pasterovaný, což mu prodlužuje trvanlivost, nebo bez tepelného ošetření, který je určen k rychlé spotřebě. 

Jak jsme testovali šunku
Jak jsme testovali šunku

V České republice se šunka vyrábí ve třech jakostních kategoriích: nejvyšší jakosti, výběrová a standardní. Rozdíly spočívají v obsahu čistých svalových bílkovin, použitých surovinách a kvalitě zpracování. Parametry kategorií jsou definovány ve vyhlášce č. 69/2016 Sb.

Kvalita, která nám chutná
Kvalita, která nám chutná

Základem každé jednohubky jsou vždy kvalitní suroviny. Správná kombinace chutí vytvoří opravdový gurmánský zážitek, který si každý může připravit doma. Jak ale rozpoznat kvalitu na první pohled, když v obchodě nemáme možnost ochutnat? Klíče

Zacházení s potravinami v zatopených oblastech
Zacházení s potravinami v zatopených oblastech

V souvislosti s aktuální povodňovou situací Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje veřejnost i provozovatele potravinářských podniků na základní pravidla bezpečného zacházení s potravinami, které byly zasaženy povodňovou vodou, nebo jinak poškozeny v souvislosti s povodní.

Nakupujte kvalitně a střihněte si nákupy zdarma!
Nakupujte kvalitně a střihněte si nákupy zdarma!

I letos bude podzim patřit kvalitním potravinám. Střihněte si s námi nákupy zdarma. Od 30. 9. do 1. 12. 2024 hrajeme o tři poukázky na nákup v hodnotě 15 000 Kč, každý týden pak můžete vyhrát jeden z 9 nákupů za 5 000 korun a navíc ještě losujeme 4 500 báječných cen pro domácnost.

Netradiční infografiky pomáhají najít nejvhodnější výrobek pro každého spotřebitele
Netradiční infografiky pomáhají najít nejvhodnější výrobek pro každého spotřebitele

Ministerstvo zemědělství k 1.5.2024 zveřejnilo novou publikaci s názvem „Označování potravin pro spotřebitele“. Obsahem publikace jsou infografiky, ve kterých je názorně a poutavě vysvětlen význam údajů, které většina z nás zkoumá na etiketách potravin.

Ryby a pokrmy z ryb: Co byste měli vědět?
Ryby a pokrmy z ryb: Co byste měli vědět?

Ryby jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálních látek (železo, draslík, síra, hořčík, u mořských ryb i jód). Tučné ryby navíc obsahují vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a cenné omega-3 mastné kyseliny. Díky těmto živinám jsou ryby důležitou součástí zdravého jídelníčku.