Vyhledat
->
Biopotraviny ve veřejném stravování: Co nás čeká v roce 2025?

Biopotraviny ve veřejném stravování: Co nás čeká v roce 2025?

klasacek
Administrator
18. 09. 2025

V průběhu roku vstoupí v platnost nová povinnost, která zavede minimální podíl 5 % biopotravin ve veřejném stravování. Ty se nově objeví v jídelníčku veřejných institucí, jako jsou například nemocnice, úřady, menzy či domovy seniorů. U škol je tento podíl stanoven na 2 % z hmotnosti porce. Podle průzkumu Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO realizovaného ve spolupráci s agenturou Ipsos tuto změnu podporuje více než polovina Čechů. Důležitost původu potravin zdůraznilo dokonce 70 % dotázaných.

Nová povinnost vyplývá z akčního plánu rozvoje ekologického zemědělství, který vypracovalo Ministerstvo zemědělství a schválila vláda. „Zařazení biopotravin je součástí programového prohlášení vlády a vítám ho jako krok správným směrem,“ komentoval Marek Výborný, ministr zemědělství ČR. Česká republika se tímto prvním krokem přibližuje standardům běžným v mnoha evropských zemích, kde jsou biopotraviny ve veřejném stravování již běžnou normou. 

Podíl biopotravin se zvýší

Minimální podíl, pro letošní rok stanovený na úrovni 5 %, by se měl postupně navyšovat. Už za dva roky by mohlo být v bio kvalitě až 10 % veškeré produkce ve veřejných jídelnách. Kromě nemocnic, úřadů a jiných veřejných institucí, které dodavatele potravin tzv. soutěží, se bude týkat také škol, u kterých je podíl stanoven na 2 % z hmotnosti porce, a to vzhledem k odlišné legislativě.

Zavedení biopotravin do veřejného stravování bude součástí Minimálních standardů odpovědného veřejného zadávání, které připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj. „Jedná se o implementační nástroj opatření Národní strategie veřejného zadávání, kterou schválila vláda v roce 2024. Zároveň se jedná o vůbec první koncepční materiál v oblasti zadávání veřejných zakázek v ČR,“ podotýká Petr Kulhánek, ministr pro místní rozvoj.

Připravenost českých farmářů

Česká republika patří mezi přední producenty biopotravin v Evropě. Soběstační jsme především v oblasti bio mléčných výrobků, obilovin a hovězího masa. Podle Kateřiny Urbánkové, manažerky svazu PRO-BIO, jsou ekologicky hospodařící farmáři na tuto změnu připraveni. „Mnoho farmářů už nyní spolupracuje s veřejnými institucemi a věřím, že tuto změnu zvládnou bez problémů,“ vysvětluje Urbánková. Příkladem dobré praxe je Nemocnice Na Homolce, která do své nabídky dlouhodobě zařazuje bio mléčné výrobky pocházející z Ekofarmy Javorník. Od ekologických farmářů odebírá dlouhodobě také Školní jídelna Zábřeh, která spolupracuje například se Statkem Winter.

images
5 fotografií

Cenová dostupnost

Přestože by si podle průzkumu více než polovina dotázaných byla ochotna za kvalitnější jídlo připlatit, nejčastěji do 10 % ceny porce, zařazení biopotravin konečnou cenu ovlivní jen minimálně. Cena biopotravin, jako jsou bio mléčné výrobky, bio hovězí maso nebo bio obiloviny, se od konvenčních liší jen nepatrně.

Krok vpřed

Biopotraviny ve veřejném stravování nejsou jen nařízením, ale také příležitostí změnit stravovací návyky k lepšímu a přiblížit se evropským standardům. Podle odborníků začlenění biopotravin kromě jiného přispívá ke snížení emisí, podporuje lokální ekonomiky a snižuje negativní dopady na životní prostředí. Zkušenosti z jiných evropských zemí, jako je Dánsko nebo Švédsko, ukazují, že tyto změny vedou k vyšší kvalitě života a lepšímu stavu krajiny. „Těší mě, že se Česká republika vydává touto cestou. Věřím, že zavádění biopotravin ve veřejném stravování přispěje k dalšímu rozvoji ekologického zemědělství. To přinese řadu pozitivních změn – jak pro naši krajinu, tak pro nás samotné. Všichni si přejeme žít v rozmanité krajině a mít přístup k čisté vodě. Právě svým spotřebitelským chováním a výchovou budoucích generací to můžeme přímo ovlivnit,“ uzavírá Urbánková.

Pokud patříte mezi ty, kterých se nová povinnost dotkne a potřebujete poradit, obraťte se na Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, na jejich webových stránkách najdete také odpovědi na nejčastější dotazy, nebo na Českou technologickou platformu pro ekologické zemědělství.

Reportáže k danému tématu naleznete zde.

Další články

Nazrál čas pro kvalitu
Nazrál čas pro kvalitu

Sýrové jednohubky nesmí chybět při žádné oslavě. Sýry milujeme a naštěstí si díky široké nabídce našich mlékáren každý dokážeme najít svůj oblíbený sýr. V dnešním seriálu se zaměříme na sýry s modrou plísní uvnitř. V našich končinách se jedná především o sýry niva, roquefort (rokfór) a gorgonzola. Základem sýru je kravské mléko, na rozdíl od ovčího používaného ve francouzském sýru.

Otestovali jsme 12 jablečných moštů! Na co se zaměřit při výběru?
Otestovali jsme 12 jablečných moštů! Na co se zaměřit při výběru?

Jablečný mošt je 100% ovocná šťáva získaná lisováním zralých jablek, která není chemicky upravovaná ani konzervovaná. Obsahuje přírodní cukry, vitamíny, minerální látky a antioxidanty, které prospívají zdraví. Mošt může být pasterovaný, což mu prodlužuje trvanlivost, nebo bez tepelného ošetření, který je určen k rychlé spotřebě. 

Jak jsme testovali šunku
Jak jsme testovali šunku

V České republice se šunka vyrábí ve třech jakostních kategoriích: nejvyšší jakosti, výběrová a standardní. Rozdíly spočívají v obsahu čistých svalových bílkovin, použitých surovinách a kvalitě zpracování. Parametry kategorií jsou definovány ve vyhlášce č. 69/2016 Sb.

Kvalita, která nám chutná
Kvalita, která nám chutná

Základem každé jednohubky jsou vždy kvalitní suroviny. Správná kombinace chutí vytvoří opravdový gurmánský zážitek, který si každý může připravit doma. Jak ale rozpoznat kvalitu na první pohled, když v obchodě nemáme možnost ochutnat? Klíče