Logo Chráněné zeměpisné označení je udělováno výrobkům, jejichž název je spjatý s určitou oblastí či názvem regionu a jejichž kvalitu lze tomuto původu přičíst.
Výrobci či pěstitelé z celé Evropské unie předkládají žádost o označení vždy ve svém členském státě, samotné rozhodnutí má již na starosti Evropská komise. Označeny tímto logem mohou být potraviny a zemědělské produkty určené k lidské spotřebě, jejichž alespoň jedna fáze výroby, zpracování nebo přípravy probíhá v daném regionu. Výrobek zapsaný jako CHZO je chráněn před paděláním a zneužitím.
Výrobky označené logem CHZO podléhají pravidelným kontrolám dodržování specifikací. Tyto kontroly provádí orgány státní správy, v České republice to jsou Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa.
Žádosti – uznané i ty ve fázi posuzování - lze naleznout v „Rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení“. Česká republika má v současné době zaregistrována například tato označení:
Český modrý mák, Olomoucké tvarůžky, Jihočeská Niva, Mariánskolázeňské oplatky, České pivo, Hořické trubičky, Pardubický perník, Třeboňský kapr, Štramberské uši, Českobudějovické pivo, Valašský frgál, Karlovarské oplatky, nebo Chelčicko-Lhenické ovoce.